Curaçao het mooie prachtige vakantie eiland, met zijn mooie stranden en prachtige stad. Maar Curaçao kent net als ieder ander land helaas ook zijn gevaren. Veel mensen denken dat Curaçao heel crimineel is en je hier niet over straat kan lopen. Dit is echter heel erg overdreven. Ja, je hebt op Curaçao ook plekjes waar je niet moeten komen als het donker is, maar dat zijn dan ook geen plekjes waar een toerist iets te zoeken heeft. Maar Curaçao is echt niet zo crimineel als iedereen denkt.
Auto stunter heeft voor u de meest voorkomende gevaren op Curaçao op een rijtje gezet.
Gevaren onder water:
Op Curaçao komen enkele gevaarlijke vissen voor zoals de lionfish en de Stone fish (steenvis).
De steenvis is het gevaarlijkst. Het gevaarlijke aan deze vis is dat je hem meestal niet ziet. De steenvis camoufleert zich en ligt bijna bewegingloos op rotsen te wachten totdat niets vermoedende vissen voorbij zwemmen. Op zijn rus zitten stekels vol met vis. Als je per ongeluk op deze vis staat schiet hij zijn stekels in je voet en kom je in aanraking met een enorm sterk gif. Deze neurotoxine veroorzaakt helse pijnen en kan tot verlamming leiden van bepaalde lichaamsdelen. Als er niet binnen enkele uren hulp wordt ingeschakeld kan zelfs de dood tot gevolg zijn.
Ook kan je kwallen tegen komen. Het Portugees Oorlogsschip, een wat betreft kleur prachtige kwallensoort maar helaas ook erg gevaarlijk. De kwal is gemakkelijk te herkennen vanwege de soort van lila/paarse luchtzak met daaronder tentakels. Deze tentakels kunnen een lengte hebben tot maar liefst een meter of vijftien. Aanraking met de tentakels is erg pijnlijk. De beste remedie is om aangetaste huid met azijn te besprenkelen.
Als je gaat snorkelen zijn zee-egels waar je op moet letten. En op sommige stranden is veel dood koraal aangespoeld, hier vinden veel mensen het prettig om met waterschoenen het water in te gaan om wondjes te voorkomen.
Gevaren in de natuur:
Op Curaçao komt de Manzanilla boom voor. Deze boom heeft zeer giftige vruchtjes die lijken op kleine groene appeltjes. Deze zijn niet alleen een risico als je ze eet maar ook als het regent. Het gif van de boom stroomt dan namelijk met de regen mee. Gelukkig staan er op plekken waar deze boom groeit vaak waarschuwingsboordjes.
Het meest irritante ongedierte zijn de muggen. Net als in Nederland steken de vrouwtjes. Op Curaçao zijn er alleen meer en steken ze veel meer. Vooral na zonsondergang zult u merken dat het aantal muggen ineens flink toeneemt. Om het aantal muggenbeten te beperken is het belangrijk om niet bedekte delen van het lichaam in te smeren met een anti-muggenmiddel dat de stof DEET bevat. Deze middelen kun je in Nederland al kopen, maar zijn ook op Curaçao volop verkrijgbaar. Helaas lijkt het erop dat de muskieten steeds meer resistent worden tegen deze middelen. Bedekkende kleding is daarom het advies als je de kans nog meer wilt verkleinen. Malaria komt op Curaçao niet voor. Wel kunnen de muggen andere ziektes overdragen zoals dengue (knokkelkoorts).
Diefstal:
Het openbreken van (huur) auto’s is groot een probleem in Curaçao. Vooral in Willemstad of bij afgelegen stranden. Ga je bijvoorbeeld duiken dan adviseren duikscholen geen waardevolle spullen mee te nemen. Laat nooit een tas zichtbaar in de auto liggen. Zo voorkom je dat de auto opengebroken wordt. Als je je auto kan parkeren op een bewaakte parkeerplaats doet dit dan ook.